Fitoskładniki w olejkach CBD – cenne właściwości zdrowotne

fitoskladniki terpeny flawonoidy

Fitoskładniki w olejkach CBD – cenne właściwości zdrowotne

Jak wiemy, owoce i warzywa zawierają całą gamę mikro- oraz makroskładników, które pełnią funkcje budulcowe i odpowiadają za przebieg procesów biochemicznych. Oprócz nich, niezwykle istotne znaczenie mają fitoskładniki odpowiadające chociażby za kolor, smak i zapach produktów spożywczych pochodzących z roślin. To jednak nie jedyne ich właściwości. Czym są fitoskładniki i jaką rolę pełnią w wyrobach konopnych?

Właściwości i wpływ fitoskładników na zdrowie człowieka

Fitoskładniki, inaczej wtórne składniki roślin, to szeroka grupa związków uczestniczących w przemianach metabolicznych flory. Oprócz tego, że nadają owocom i warzywom unikalnego smaku, zapachu czy koloru, biorą udział w procesie fotosyntezy, regulują wzrost roślin oraz chronią je przed owadami, grzybami i szkodliwym działaniem promieni UV. Słowem, zapewniają roślinom możliwość przetrwania w środowisku naturalnym.

Na chwilę obecną naukowcy wykryli już kilkadziesiąt tysięcy różnych fitozwiązków, przy czym nie wszystkie mają pozytywny wpływ na organizm. Istnieją odmiany mogące wywołać szkodliwe skutki uboczne, a niekiedy nawet zatrucie, czego przykładem jest chociażby kwas ołowiowy. Zdecydowana większość fitoskładników działa jednak korzystnie dla zdrowia, dlatego tak chętnie sięgamy po pomidory czy jabłka każdego dnia.

Prozdrowotne właściwości fitoskładników były już wielokrotnie wykazywane w badaniach naukowych. Artykuł przygotowany przez uczonych Oddziału Małopolskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, „Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych”, potwierdza, że fitozwiązki posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Oprócz tego pobudzają układ enzymatyczny i krążenie krwi oraz stymulują układ odpornościowy. Autorzy publikacji są zgodni, że określone odmiany fitozwiązków mogą również działać na organizm antywirusowo i antybakteryjnie.

Fitoskładniki zawarte w CBD i ich korzyści dla zdrowia

Dopuszczane do legalnego obrotu wyroby konopne zawierają szereg fitoskładników. W składzie olejów CBD 10, podobnie jak w innych stężeniach, największą zawartość ma oczywiście kannabidiol. Oprócz niego preparaty konopne zawierają między innymi kwas kannabidiolowy (CBDA), kannabigerol (CBG) oraz terpeny i flawonoidy. Wszystkie wymienione substancje to fitozwiązki zaliczane do fitokannabinoidów, czyli naturalnych związków występujących w roślinach. Z tak skomponowanych mieszanek powstają produkty o wielu różnorodnych właściwościach zdrowotnych.

CBD – właściwości substancji poparte badaniami

W produktach konopnych największą zawartość spośród wszystkich fitokannabinoidów stanowi oczywiście kannabidiol. Substancja ta była już wielokrotnie badana pod kątem wsparcia w leczeniu różnych dolegliwości i na dzień dzisiejszy dysponujemy potężnym zasobem wiedzy na temat jej prozdrowotnego działania. Autorki publikacji naukowej z 2018 roku, „Zdrowotne następstwa rekreacyjnego używania kannabinoidów”, wspominają między innymi, że CBD wykazuje działania przeciwdrgawkowe. Stąd już od kilku lat trwają zaawansowane badania nad wykorzystaniem substancji w leczeniu takich chorób, jak zespół Dravet czy zespół Lennoxa-Gastauta, czyli ciężkich odmian padaczki.

Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia wymienia w swoim raporcie z 2017 roku szereg różnorodnych dolegliwości, w stosunku do których CBD może mieć właściwości terapeutyczne. Wśród nich znajdują się chociażby stany lękowe. Doświadczenia pokazują, że kannabidiol może zmniejszyć napięcie mięśni, poziom stresu i uczucie niepokoju oraz wpłynąć na poprawę koncentracji. Równie pozytywne wyniki dały badania nad CBD w kontekście zmagań z chorobą Parkinsona. Raport WHO podaje, że kannabidiol ma zdolność tłumienia zaburzeń dopaminergicznych in vivo oraz posiada właściwości neuroprotekcyjne. Oprócz tego jest w stanie zmniejszyć stopień pobudzenia pacjenta oraz występowanie agresywnych zachowań i koszmarów.

Terpeny – fitozwiązki o działaniu przeciwbólowym

Terpeny, jako fitoskładniki, występują w konopiach w ponad 100 różnych odmianach. Bardzo łatwo się ulatniają, dlatego rośliny podczas przetwarzania należy odpowiednio przechowywać, podobnie jak gotowe preparaty. Buteleczki zawierające oleje CBG powinny stać w chłodnym miejscu i być szczelnie zamknięte. Na zawartość terpenów w suszu wpływ ma również etap zbiorów. W związku z tym eksperci zalecają ręczne ścinanie roślin, bowiem taka metoda w minimalnym stopniu narusza trichomy, w których zawarte są terpeny.

W ubiegłym roku naukowcy z Uniwersytetu Arizony opublikowali na łamach czasopisma Scientific Reports wyniki badań mówiące, iż terpeny, nawet bez udziału CBD czy THC, wykazują podobne właściwości, co kannabinoidy i są w stanie pomóc uśmierzyć ból. Badacze, na przykładzie myszy, wykorzystali cztery różne odmiany terpenów i przetestowali każdy z nich osobno oraz w połączeniu z agonistą WIN55,212-2, który stymuluje układ endokannabinoidowy w organizmie ludzkim.

Wszystkie wypróbowane związki zareagowały w podobny sposób, jak kannabinoidy – po wejściu w reakcję aktywowały w organizmie modelu receptor CB1R. Podczas dalszych doświadczeń okazało się, że każdy z zastosowanych terpenów zmniejszał odczuwalność bólu. Z kolei w połączeniu z agonistą, redukcja dolegliwości była jeszcze większa. To odkrycie zainspirowało uczonych do podjęcia badań nad włączeniem terpenów do terapii pacjentów zmagających się z bólami nowotworowymi.

Flawonoidy – fitozwiązki o szerokim działaniu

Flawonoidy występują między innymi w kwiatach i liściach najczęściej w roli żółtego barwnika. Do tej pory naukowcy wykazali istnienie już ponad 6000 różnych odmian flawonoidów i wciąż odkrywają kolejne. Zawarte są one chociażby w truskawkach, borówkach amerykańskich, pomidorach, burakach, roślinach strączkowych, a nawet w czerwonym winie.

Pierwsze znaczące odkrycie medyczne w związku z właściwościami flawonoidów miało miejsce już w pierwszej połowie XX wieku, kiedy to Albert Szent-György, węgierski biochemik, odkrył, że mogą one pomóc zapobiec rozwojowi szkorbutu. Kolejne badania przeprowadzane w następnych dekadach dowiodły, że flawonoidy mają mnóstwo innych zastosowań.

Związki flawonowe wykazują działanie antyoksydacyjne zarówno w stosunku do roślin, jak i człowieka. Jak wyczytać można z publikacji z 2009 roku, „Flawonoidy – budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych”, fitozwiązki te odpowiadają za efekt kardioprotekcyjny i naczynioochronny. Ponadto mają zdolność wspierania organizmu w ochronie przed powstaniem nowotworów oraz stanów przeciwzapalnych. Autorzy publikacji wspominają również, że flawonoidy zawarte w olejkach CBDA działają uspokajająco na centralny układ nerwowy, wspierają ochronę wątroby, a także sprawują funkcję fitoestrogenów.

Jeśli chodzi o działanie przeciwrakowe, szczególnie duże zastosowanie mają dwa flawonoidy: ganisteina oraz daidzeina zawarte w soi. W przytoczonym wyżej artykule czytamy, że w tych regionach, w których spożycie tej oraz innych roślin bobowatych jest większe, o wiele rzadziej obserwuje się występowanie chorób nowotworowych. Dotyczy to głównie raka piersi i prostaty.

Wysokiej jakości olejki konopne posiadają naturalny skład pochodzący w stu procentach z roślin. Zarówno kannabinoidy, jak i flawonoidy oraz terpeny to związki posiadające szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Ich bogate zastosowanie sprawdza się w przypadku ludzi i zwierząt, a szeroki wybór wariantów o różnych stężeniach pozwala dobrać odpowiedni preparat w zależności od indywidualnego przypadku.